GRÖN STAD
Det finns ett samband mellan en ökad vistelse i park och natur och en förbättrad hälsa.

 

 


 

Rehabiliteringsträdgårdarna består av en serie sammanbyggda natur- och trädgårdsrum, med olika typer av designlösningar. Några rum är mer vilda och naturlika, andra har tydlig kulturinramning. Här finns rum som signalerar arbete och krav, andra som signalerar vila. Ett par rum är strama och städade, med grönsaker i långa rader utan ett spår av ogräs.

Ett är utformat som en skogsträdgård, vilket innebär att här ska vissa vilda arter och ogräs få växa tillsammans med fruktträd, bärbuskar och grönsaker.

Vi har märkt att just detta rum är särskilt uppskattat i rehabiliteringen,

Ända sedan antiken har det funnits föreställningar om att människans hälsa påverkas av i vilken omgivning hon vistas. Vissa naturtyper har pekats ut som speciellt hälsofrämjande.

Barn som vistas ute mycket leker bättre, får bättre motorik, rör sig mera, får bättre koncentrationsstyrka och mindre risk för hudcancer om deras förskolegård har en utformning som är lummig och varierad. Detta visar bl.a. Fredrika Mårtensson och Cecilia Boldeman i en studie kallad SCAMPER

För gamla och sjuka betyder det mycket att
få komma ut varje dag och uppleva grönskans skiftningar. Johan Ottosson färdigställer just
sin doktorsavhandling, där den sista delstudien handlar om hur personer i svåra livskriser kommer igen, och hur naturen har hjälpt dem.

 

Boverket: Provprojekt

Utdrag!

Rapporten "Provprojekt i stadsförtätning"
har tagits fram genom Bygga-bo-dialogens och är en nutidsguide som förhoppningsvis kan fungera som ett arbetsverktyg för
bland annat kommuner, statliga verk och myndigheter.

Den innehåller en lista på åtgärder på statlig nivå som avser att underlätta förtätnings-arbeten i fortsättningen.

Tvärvetenskapliga konsekvensanalyser är ett bra sätt att redovisa vad som tillkommer och vad som försvinner om en förtätning genomförs.

Checklistor för konsekvensanalyser, dialogprocesser och för en bra förtätning
har sammanställts utifrån författarnas erfarenheter från projekt.

Patrik Gran ; Alnarp om hälsa

Utdrag!

Oordnad trädgård ger harmoni.

Människor med utmattningssyndrom återhämtar sig snabbt när de har fått vistas en tid i SLU:s Rehabiliteringsträdgårdar i Alnarp. Det trädgårdsrum som innehåller både bärbuskar och ogräs är mest uppskattat bland patienterna. Patrik Grahn vid institutionen för landskapsplanering berättar mer:

Det finns ett samband mellan en ökad vistelse i park och natur och en förbättrad hälsa.

Promenader och andra aktiviteter påverkar i sig hälsan, men våra studier visar också andra effekter på människors hälsa. Det är särskilt stressymptom och trötthets- och utmattningsreaktioner som påverkas i positiv riktning. All natur och alla trädgårdar ger dock inte dessa effekter.

 

 

LÄS ÄVEN: grön urbanism

.................cittaslow

.................hälsa

 
 

.....G

LÄS MER: Heden: Tornet
.................................

REFLEKTERA
!
TIPS TILL ALLA
 


..NÄSTA!

..FÖREGÅENDE

 .................................