.debatt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,SJÖFARTEN PÅ ÄLVEN

Vänertinget oroas över sjöfarten.
Ur artikel i GP 18 oktober.
Regering och riksdag måste medverka till satsningar i och kring Vänern.
Det anser landshövdingen i Värmland, som är djupt oroad över handelssjöfartens nedgång på Vänern.

Omkring 100 representanter för Vänerregionen möttes i går på Vänertinget för att diskutera regionens utveckling. De tunga frågorna kom att handla om handelssjöfarten på Vänern, som har svårigheter med vikande marknad och överflyttning av gods till andra transportslag.

Ingemar Eliasson, landshövding i Värmland och ordförande i Vänerrådet, anser att Vänersjöfarten och de inkomster den ger är grunden till satsningar både på turismen kring Vänern, på farlederna och fritidsbåtsturismen.

Besluten om avgiftssänkningar för järnväg skulle göra att gods fördes över från landsväg till järnväg. I stället har gods förts från sjöfart till järnväg vilket aldrig var meningen. Här måste regeringen agera.

Ingemar Eliasson vill påsta att en utökad vänersjöfart också har andra effekter. Den skulle kunna minska trafikproblemen i Tingstadstunneln i Göteborg om man satsade mera aktivt på en utökad Vänersjöfart.

Han konstaterar också att det pågår en diskussion om investeringar i vissa " huvudhamnar i Vänern och vilken koppling Vänertrafiken kan få till europeiska inlandshamnar och kanalsystem.

____________________________________________

Sjöfarten kan lösa trafikkaos
Ur GP 13 augusti

Varför satsa miljarder på nya vägar när det redan finns en gratis infrastruktur färdig? Det frågar sig Sveriges Redareförening, som anser att våra farvatten, både längs kusterna och i Göta älv, är en dåligt utnyttjad resurs när det gäller godstransporter. Problemet för sjöfartsidan är att vi aldrig kommer upp i de politiska debatterna, eftersom vi inte behöver de stora investeringarna. Kapaciteten finns redan på sjön. Det finns en paradox i detta. Man pratar om hur mycket pengar det behövs för järnvägar och vägar och så glömmer man bort det som är gratis, säger Bertil Arvidsson på Sveriges Redareförening.

Fakta
Från bilar till båtar
Från Fredrikstad i Norge till foderfabriker i Lidköping fraktas varje år 50 000 ton sojamjöl.Detta fraktas idag med sex långtradare om dagen.
Samma godstransport skulle kunna göras med två båtar i månaden. Lastbilstransporterna blir dock billigare då båten får betala 15 kronor mer per ton till stat och kommun för att använda infrastrukturen.

Exemplet framtaget av Sveriges Redareförening.

Arvidsson menar att alla samhällskostnader måste vägas in när man sätter avgifter för transportsystemen. Något som sjöfarten har allt att vinna på.

-Buller, markanvändning, trafikolyckor och utsläpp. Tog man betalt för samhällskostnader vore sjöfarten alltid en vinnare, säger han.

___________________________________