.........
START
  

.debatt

...............forum...

sammanfattning
Inlägg seniorer

ccccccccccccccccccccccc

bakgrund
Det finns ett behov av senior -och äldreboende

2003 02 10

Till

Medborgarkraften/arbetsgruppen för seniorfrågor
samt till SDN-Älvsborg och SBK

Seniorboende/äldreboende i Älvsborg/
Förslag till handlingsplan

Genom regeringens" senior 2005", Boverkets skrivelse
"Hur bor morgondagens äldre", debatter i TV och diverse förslag till seniorboenden i stadsdelen, t ex i inre Hinsholmskilen har äldreomsorgen blivit högaktuell. En handlingsplan för stadsdelen behövs.

Förslag
Frågan är komplicerad. En helhetssyn för stadsdelen är nödvändig att arbeta fram i samverkan mellan medborgarna och berörda myndigheter och organisationer.

STEG 1

Möten:
Stadsdelsnämnden:
Medborgarkraften presenterar handlingsplanen.
Medborgarna,Markägare, tjänstemän,
entreprenörer, organisationer och experter:

Kartläggning av problemets omfattning.
Byggnads- och Fastighetsnämnd:
Information och synpunkter.
Medborgarna i Älvsborg: Broschyr följt av diskussionsmöte med förslag.
Allmänheten:
Redigerat material ställs ut på Arkitekturens Hus.

_____________________________
Områden som är aktuella inom Älvsborg

Nya Varvet: privat mark. Ett förslag: "Källfelt"
Billingen: privat mark. Två förslag: "HSB", "ÄEF"
Fiskebäcks hamn: privat mark: Ett förslag: "Eliasson"
Björnekulla: kommunal mark: Ett förslag: "Pensionärsföreningarna"
Inre Hinsholmskilen: kommunal mark: Tre förslag: "Rosén/MIÄ, rapport 1:C ", "Hifab, Arkotek ","medborgarkraften.com. "
Saltholmen: kommunal mark: Ett förslag: "Mott/ MIÄ, rapport 1:C, friskvård"
Älvsborg 1: privata villa tomter: Idéförslag: "öppen för medborgarna"
Älvsborg 2: övrigt: Idéförslag: "öppen för medborgarna"

Utredningar, beskrivningar och presentation

Behov Tidsaspekt: akuta (ex. gamla i stora villor) -
på sikt (40-talisterna)

Boendeform: Upplåtelseform, storlek, standard, service, läge och kostnad.
Spridning: Fördelning i stadsdelen och utbyggnadstakt.
Konsekvenser:

På lång och kort sikt för grannskapet, för Älvsborg, för Göteborg.
Ex flyttkedjornas betydelse för segregationen och att grönområden ianspråktages. Vad betyder bostadens utformning för friskheten, tryggheten och vårdbehovet?
Presentation:
För bedömning är det angeläget att förslagen är likvärdigt presenterade.

Sign medborgarkraftsanhängare

2003 01 21

Ur SVT1 granskning
Granskning av gruppboendet Milstolpen
Bl a fick Barbro Westerholm och Lars Enqvist ge sin syn på dagens äldreomsorg.
Barbro Westerholm menade att det delade huvudmannaskapet är en olycka. Ansvaret är splittrat,man skyller på varandra. De äldre och personalen får lida. Det krävs en del obehagliga komplicerade politiska beslut.
Lagstiftningen lurar idag människorna i samhället.
Situationen idag är allvarlig. Många vågar inte bli gamla.
På frågan om varför problemet inte uppmärksammades i valrörelsen svarade hon att det berodde på att det var en så komplicerad fråga. Hon ansåg att en
krisgrupp behöver tillsättas.

Lars Enqvist menade att det är tre beslut
som nu måste fattas:
1. Mera pengar till äldreomsorgen, vilket innebär skattepengar om inte det finns några privata lösningar.
2. Personalen måste få mer betalt.
3. Precisering av vad man ska har rätt till när man blir gammal.

Det behövs ett politiskt program för att detta skall ske. Det arbetas på ett sådan som kommer att presenteras.

Man skall kunna lita på det som utlovas och inte behöva ta privata försäkringar och man skall veta att man kan processa mot samhället då samhället inte bjuder upp till det.

Läs mer på SVT1:s hemsida www.svt.se/granskning




Fria ord GP
Äldre vill inte bo kvar hemma i ensamhet
Kommunens ansvariga framför nu uppfattningen att alla äldre vill bo kvar i sina hem.
Vilken utredning eller undersökning stöder en sådan uppfattning? Ingen som vi pratat med vill bo kvar hemma i ensamhet och oro som sällskap.
Dygnet har tjugofyra timmar och alla de timmarna uppfylls inte av hemtjänsten. PRO:s krav på flera äldreboenden kvarstår och utbyggnaden måste göras nu då antalet äldre ökar i Göteborg.
Livskvalitet, som det ofta talas om, ska gälla oss äldre.
Bengt Carlsson
Distriktsordförande
Birgitta Dovmyr
PRO- distrikt Göteborg

Till styrelsen 2003 01 05
Äldreplan för
de västra stadsdelarna i Göteborg 2003
.
Hade några kommentarer till informationen på hemsidan.

Man har måst skriva om Protokollet från den 10 december - v g se sid 5(8) i nämnda protokoll

Majoriteten i Nämnden antog Planen, men de borgeliga lämnade in en protokollsanteckning med kommentarer och Pensionärsrådet har inlämnat en skrivelse Dnr 0169/02 - 2002-10-18. Pensionärsrådet är remissorgan, men ordföranden hade gått vägen om förvaltningschefen och lämnat in pappret. Därav kom att man inte fått med Synpunkterna i Protokollet vid första skrivningen. Pensionärsrådet har hela tiden varit mycket tveksamma till denna Plan, eftersom vi vet att medel saknas att utföra den.

Våra farhågor besannades ju när Budget 2003 presenterades. Allt som "bjuds" är utökad anhörigvård, ny informationsbroschyr för de sex västra stadsdelarna och frivillig-/volontärarbete.
Inte mycket att bjuda våra äldre på således.

Det gäller nu att alla Seniorer/Pensionärer i Älvsborg engagerar sig och deltar i debatten. Det gäller oss alla!!!! Visserligen kanske man inte tänker så långt fram när man är frisk och kan röra sig fritt, men den dag kommer då man kanske inte kan föra sin egen talan och vem gör det då???? Eftersom de äldre blir fler och fler framöver genom åren, är det nog dags att engagera sig litet till mans medan tid är. Att Seniorboende är en mycket aktuell fråga kan ju var och en förstå. Får vi ingen omsorg, måste vi ju åtminstone få valmöjlighet att bosätta oss i mindre boende medan vi orkar och kan. Det gäller att få de centrala politikerna att bereda den mark som måste till för att få till stånd självständigt boende åt de äldre och då även hyresrätter!!!!!


Många hälsningar
Angela Husberg

Pensionärsrådet har inlämnat en skrivelse Dnr 0169/02 - 2002-10-18. enligt nedan.

Till Stadsdelsnämnden Älvsborg Göteborg 2002-10-11


Synpunkter angående Äldreplan för de Västra stadsdelarna i Göteborg daterad 2002-09-25 (Version nr III sedan maj 2002)

Pensionärsrådet i Älvsborg motsätter sig kraftfullt att slås samman med fem (5) stadsdelar i Väster (staden är indelad i fyra regioner genom centralt påbud 2002-04-24 via Kommunstyrelsen).

Vi vill ha en egen Äldreplan för Älvsborg. Skall vi kunna tillgodose våra medlemmars alt. invånares i Älvsborg intressen, ser vi oss nödsakade att återremittera Äldreplanen till Förvaltningen. Vi vill arbeta fram en ny plan där våra synpunkter tas tillvara. De sex stadsdelarna i Väster är till stor del demografiskt väsensskilda. Det enda vi har gemensamt är att vi blir äldre i dessa våra stadsdelar.

Varför envisas de styrande att göra situationen så undermålig för oss äldre. Vi har precis samma människovärde som förskolebarn, skolbarn, funktionshindrade etc. Skillnaden är måhända att vi arbetat under många år och bidragit till välfärdsuppbyggnaden i samhället, vi har skött familj,hus och hem och när krafterna tryter då förpassas vi till "vägkanten att självdö".

Kvarboende i den egna miljön är önskvärt för många, men inte alla. Ensamheten är en tärande faktor och den förstör mången själ alldeles i onödan. Rusta våra bostadsområden för kvarboende, bygg Seniorbostäder och andra gemenskapsboenden.

Särskilda boenden (sjukhem för äldre) Nya Varvet och Fiskebäcks Äldreboende, bör i första hand fördelas i en framtid till Älvsborgs egna invånare (för dem som så vill). Dessutom är det ett mångårigt krav från Pensionärsrådet att vi skall få ytterligare ett äldreboende här i vår egen stadsdel. De äldre blir fler och fler (fram till 2006 beräknas ökningen till 4,2 procent). Det är minimal risk för tomgångskostnader!!

Vårdkedjan (vårdcentral, akutvård och sjukhusvård) skall och bör fungera helt utan kännbar tidsutdräkt för den som söker vård. Ett önskemål är att även Älvsborg tilldelas en privat vårdcentral (jmfr Tynnered och Askim). Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götaland har en stor uppgift att uppfylla dessa krav. Vi kan inte ha en underbemannad vårdcentral i området, som ej kan ta emot akuta fall under hela arbetsdagen och inte har möjlighet att ha jourverksamhet under vissa kvällar i veckan. Rapporterna är många om att man inte kommer fram under telefontiden på morgonen, man åker till Vårdcentralen och blir ombedd att åka tillbaka hem och ringa nästa dag eller fara till AxessAkuten. Tålamodet kan tryta även för Älvsborgsbor.

Inte i något sammanhang är det vår mening att Älvsborg skall stå för alla dessa merkostnader. Nämnd och förvaltning har sedan länge tillbaka haft alldeles för liten tilldelning av medel. Det finns ingen möjlighet att fortsätta att göra ett fullgott arbete under sådana premisser.

Anser Kommunfullmäktige 2002-05-16 att staden skall ha en Äldreomsorgsplan för staden och Äldreplaner för stadsdelarnas fyra regioner, måste de styrande i Göteborgs stad först tillse att medel finns avsatta för sådana verksamheter som framförs i Planerna. Det är stor skam att man centralt finner på riktlinjer som skall följas utan ekonomiskt tillskott. Man måste göra en plan för hur dessa "förbättringar" skall genomföras och hur.

Eftersom vi här i Älvsborg önskar ytterligare ett äldreboende, är det vår mening att investeringsbidrag måste äskas från staden centralt och planeringen sker ihop med Lokalförsörjningsförvaltningen. Stadsdelsnämnderna sysslar inte med byggnation och finansiering. Men de är däremot språkrör för invånarna gentemot Göteborgs stad centralt.

Vi hemställer att Äldreplan för de Västra stadsdelarna återremitteras och att en ny Plan för Älvsborg utarbetas tillsammans med Pensionärsrådet där.

Göteborg som ovan
PENSIONÄRSRÅDET I ÄLVSBORG


Ur GP-artikel 2002 12 27
Fler äldreboenden - bara ett tomt löfte
Löftet om ett tillskott med 500 nya platser i äldreomsorgen kom på skam. Äldrebostäderna har visserligen blivit bättre - men inte många fler. Inte ett enda nytt äldreboende planeras i Göteborg.

När köerna till äldreboenden var som längst för några år sedan lovade politikerna att skapa 500 nya platser på fem år...

-750 nya platser har byggts under de snaste fem åren, men samtidigt försvann cirka 700. Tillskottet blev bara marginellt, mellan 35 och 40 nya platser, svarar Kerstin Karlsson, projektledare för äldreomsorgsplanens genomförande...

SDN måste samarbeta mer
...Eva Olofsson (v), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgsfrågorna i Göteborg. Hon kan inte lova några nybyggda platser till dem som lämnar flerbäddsrummen. Det blir ju ingen mer satsning på äldreboenden. Problemet måste ,lösas genom bättre samarbete mellan stadsdelsnämnderna, till exempel genom att några äldre får flytta till ett boende längre hemifrån.

-I dag har Göteborg cirka 6000 platser i äldreboenden och cirka 300 personer som beviljats bistånd och står i kö. Omsättningen är så stor att alla borde få en plats inom tre månader, men det kan ta längre tid om man har särskilda önskemål om var man vill bo, säger Kerstin Karlsson.

Fyra servicehus byggs om
Både hon och kommunalrådet Olofsson betonar att de flesta vill bo kvar hemma så länge som möjligt. Och det går att ordna med hjälp av hemtjänst, hemsjukvård och ökat stöd till de anhöriga.

-Nu vänder vi fokus från äldreboenden som kräver mycket resurser till mindre insatser. Vad kan vi göra för att fler ska klara sig längre hemma? Som exempel diskuteras möjligheten att få hjälp med service som städning och inköp, utan att kommunen först gjort en biståndsbedömning, säger Eva Olofsson.
Den enda gemensamma satsningen på äldreomsorg som planeras är att fyra servicehus troligen kommer att byggas om och renoveras.
Gunilla Skoog

Nästa sida!