..........
START

anmärkningar och länkar

   

.debatt

...............forum...  
sammanfattning
Processtudie
Göteborgs södra skärgård
bakgrund

Fallstudie Styrsö 2003/GMV,
Snabbfärjorna
ÖP:s kraftsamverkan
samt
processkonst
Processtudie
Göteborgs södra skärgård
Livskraft och hållbar utveckling 2007
Urval, bilder och referat av medborgarkraften.com

 

Färjetrafikbilderna
från 1998
medborgarkraften

 

 

Västtrafik aktuellt På den här länken
redovisas vilka upphandlingar
Västtrafik gör för närvarande:

http://www.vt-pool.com/upphandla/

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagsläget Juli 2007
Till hösten börjar sprängningarna!

_____________________
Bilpooler på Saltholmen
Trafikkontoret i Göteborg gav Ecoplan i uppdrag att titta på hur de skulle kunna underlätta etableringen av bilpooler på Saltholmen i Göteborg. Bakgrunden är att det finns problem med parkeringsplatser ute på Saltholmen, där alla boende på öarna utanför parkerar sina bilar. Då kan bilpooler vara ett alternativ till egen bil. Det resulterade i förslag på ett antal åtgärder och beslut som i sin tur har lett till att bilpoolsbilar fått egna parkeringsplatser nära färjeläget som utnyttjas av flera nya bilpoolsmedlemmar ute på öarna.
Artikeln är från Miljöbyrån Ecoplan AB:s hemsida!
www.ecoplan.se
_____________________________________
Ur
Klart för 114 nya p-platser på Saltholmen
Av Mats Fahlgren/redaktionen Vårt Göteborg
Publicerad: 2007-04-17

Bristen på parkeringsplatser vid Saltholmen ska avhjälpas genom att 114 nya p-platser byggs i närheten av skärgårdsterminalen. Det står klart efter ett beslut i byggnadsnämnden.
En bergknalle strax utanför färjeterminalen sprängs bort, något som boende i området protesterat mot.

Spårvägens kiosk flyttas

Bussvändslingan utanför skärgårdsterminalen ska också byggas ut så att fler bussar får plats, vilket ökar kollektivtrafikens kapacitet.
De nya parkeringsmöjligheterna gör att fler kan lämna bilen hemma och åka kollektivt.

Efter diskussion mellan parkeringsbolaget och stadsbyggnadskontoret har ett par p-platser strukits ur planerna. Det gör att trädallén i området kan bevaras och att en liten kiosk som använts av spårvägen kan bevaras, men flyttas. Förslaget innebär också att en länga båtbodar rivs för att ge plats åt en stor cykelparkering under tak.

Byggnadsnämnden var enig i beslutet. Men innan p-platserna kan byggas måste godshanteringen till och från öarna flyttas till Fiskebäck. Det sker troligen i höst, vilket innebär att p-platserna kan vara klara till nästa sommar.

Artikeln i sin helhet se Vårt Göteborg!

_______________________________

Ur Parkeringsbolagets artikel
Saltholmen

Nu är bygglovet klart för anläggning av ytterligare markparkering.

Parkeringen ute vid Saltholmen kommer att utökas med ca 115 bilplatser.
Dessa kommer att tillskapas dels utanför befintlig terminalbyggnad, dels på ytan mellan spårvagnsslingan och gamla spårvagnshallarna.

P-bolaget kommer samtidigt att bygga en bussterminal som underlättar för kollektivtrafiken vid angöring av terminalbyggnaden för skärgårdsbåtarna.

Projektet har en beräknad byggstart till oktober 2007 och skall stå färdigt innan sommaren 2008.

___________________________________________

Ur Styrsöbolagets Nyheter

Tillgänglighet för personer
med funktionshinder

Ur texten om tillgängligheten:
Fartygen fungerar som regel bra att resa med för personer med funktionshinder av olika slag.
I södra skärgården sker alla färdtjänstresor med Styrsöbolagets båtar. På de öar som har bofast befolkning finns färdtjänstfordon. På öarna Styrsö och Donsö finns en anropsstyrd kollektivtrafik som heter Ö-trafiken.
Älvsnabbens flytbryggor i hamnen och flytbryggorna i skärgården vid Styrsö Bratten och Styrsö Tången är lättast att komma ombord och iland vid. Övriga bryggor är fasta och höjdskillnaden till fartyget kan bli ganska stor vid hög- eller lågvatten. Vid alla bryggor finns landgångar och i vissa fall ramper och däcksman hjälper alltid till med ombord- och ilandstigning.
Alla fartyg har trösklar mellan fördäck och salonger. Det finns dock anpassade ramper som däcksman kan lägga ut. De tre fartygen Silvertärnan, Vesta och Ylva har caféer på övre däck som inte är tillgängliga för rullstolsburna personer eftersom fartygen saknar hiss.
Alla fartyg utom Vipan har en toalett som är anpassad för rullstolsburna personer.
Alla fartygen har destinationsskyltar som visar slutdestinationen. I salongerna finns skyltar som visar nästa brygga som anlöps. Utrop av nästa brygga görs via högtalarna ombord.

________________________________________________
Ur
Trafiksäkerhetsarbetet
vid Trafikkontoret Göteborg
2005-05-19

Trafiksäkerheten är ett stort folkhälsoproblem.
År 1997 antog Sveriges riksdag Nollvisionen som anger att det långsiktiga målet är att ingen som i huvudsak följer trafikreglerna skall behöva dödas eller skadas svårt på grund av vanliga mänskliga misstag i trafiken.

Trafikkontorets avsiktsförklaring för säkrare trafik
Vi ställer upp på Nollvisionen.
Kontoret arbetar mot det av Trafiknämnden uppsatta målet att antalet dödade och svårt skadade trafikanter i Göteborg skall minska. Från och med år 2005 avser vi att arbeta mot EU:s mål om en minskning av antalet dödade och svårt skadade med 50 % fram till år 2010.

Vi renodlar trafiksystemet
Vi deltar aktivt i utvecklingen av staden och trafiksystemet i syfte att erbjuda olika trafikslag och transportuppgifter egna och säkra utrymmen anpassade för uppgiften. Genomfartstrafik och tung trafik skall inte blandas med lätt trafik och måltrafik. Kollektivtrafiken skall erbjudas god framkomlighet. I centrummiljöer och bostadsområden skall trafikering ske på de oskyddade trafikanternas villkor.

Vi fortsätter att systematiskt förbättra den fysiska trafikmiljön
De principer för säker trafikmiljö i tätort som bl.a. redovisas i skrifterna ”Lugna gatan” och ”Säkrare trafik i tätort” ligger till grund för arbetet. Olika trafikdatabaser utgör sedan länge en bas för analyser av riskmiljöer och uppföljning av resultaten.

Vi fortsätter att utveckla vårt arbete med trafiken i skolan
Målet är att intressera skolans personal för trafikområdet.

Vi arbetar för ett säkrare och miljövänligare resmönster bland Göteborgarna
Avsikten är att genom olika aktiviteter visa Göteborgarna att det finns säkra, miljövänliga och effektiva alternativ till bilen för många resor. Vi stödjer också utvecklingen av bilpooler som använder säkra och miljövänliga bilar. Vi gör åtgärder som underlättar för gångtrafikanter, cyklister och kollektivresenärer.
Läs mer om vårt arbete med att förändra vanor och attityder till resandet på http://www.nyavagvanor.se/

Vi utvecklar samarbetet med näringslivet kring transporter och infrastruktur
Vi samarbetar genom olika projekt med företag och näringslivets organisationer i syfte att begränsa trafikarbetet, utveckla säkra och miljövänliga transporter.
Läs mer om vårt arbete under rubriken Miljö.

Vi medverkar i utvecklingen av kollektivtrafiken
En effektiv kollektivtrafik minskar biltrafiken och därmed risken för konflikter med andra trafikanter. För att göra hela resekedjan säker förbättrar trafikkontoret kontinuerligt hållplatsområden och gångförbindelser i anslutning till hållplatserna.

Vi förädlar beställarkedjan
Vi avser att utveckla våra krav på säkra transporter i samband med de tjänster vi köper både när det gäller kollektivtrafik och arbetstransporter.

Vi informerar om infrastrukturfrågorna och vi utvecklar kommunikationstekniken i trafiksystemet
Vi informerar medborgarna via våra hemsidor och genom olika projekt i syfte att erbjuda trafikanterna bra resval.

Vi synliggör människorna i trafiken och de resultat vi uppnår
Trafikkontorets digitala olycksdatabas startar 1971.
Vi medverkar med våra kunskaper i nationella och internationella arbetsgrupper och medverkar som föreläsare vid seminarier och konferenser.
________________________________________


Tillbaka!

uR "