.debatt

...............forum...
sammanfattning
Alternativa trafikeringar
av Södra Skärgården i Göteborg
ccccccccccccccccccccccc

bakgrund
Ur rapporten!
Båttrafiken till södra skärgården är inte bara en trafikservice som berör befolkningen på öarna. Båttrafiken är viktig för turistnäringen och ett viktigt inslag i Göteborgs skärgårdsmiljö. Samtidigt som båttrafiken är viktig för boende och besökande till öarna så ger trafiken effekter för boende vid hamnen på Saltholmen och utefter tillfartsvägar.

Det finns önskemål om att utveckla trafiken till öarna i Göteborgs södra skärgård. År 1991 beslutade kommunfullmäktige att den trafiken skall ske från Saltholmen. Samtidigt beslutades att en detaljplan skall upprättas för Saltholmen. I det arbetet har planeriongsunderlag tagits fram och en analys genomförts bestående av fyra delstudier. Slutsatsen från analysen är bland annat att skärgårdstrafiken är en del av stadens övergripande kollektivtrafiknät och bör inordnas i stadens traikstruktur. Hur man skall erbjuda skärgårdsresenärerna god komfort samtidigt som terminalen inordnas som en kvalitet i stadsdelen/staden bör lösas genom ett samlat grepp på övergripande nivå.

Uppdraget i denna studie är att göra en genomgång av befintlig trafikering, sammanställa idéer till ny trafiklösning samt föreslå lösningar för utveckling av trafikering av Södra Skärgården. Uppdraget begränsas av de öar som trafikeras enligt tidtabell för båtlinje 181 Södra Skärgården.

Arbetet har skett under ledning av en styrgrupp bestående av Lennart Löfberg och Börje Ödlund från Västtrafik samt Bernt Nielsen, Conny Hallberg och Mona seuranen från Göteborgs kommun. Till gruppen har Gunnar Söderberg, Styrsöbolaget adjubgerats. Rapporten är utarbetad av Mats Börjesson Transportidé i Uppsala AB i samarbete med styrgruppen.

 

Ur rapporten

Påtalade problem med dagens trafik.
Det största påtalade problemet för båttrafiken till Göteborgs södra skärgård är utrymmet vid Saltholmen. Bristen på utrymme innebär idag problem vid byten mellan båt och spårvagn och buss, brister i trafiksäkerhet och problem med parkering, för de som reser med bil till och från båttrafiken. Skall skärgårdstrafiken utvecklas behöver terminalen större utrymmen för passagerare och gods, plats för fler kajplatser och större utrymme för parkering. Belastningen på Saltholmsgatan ökar vilket kan leda till krav på bullerdämpande och säkerhetshöjande åtgärder. Om skärgårdstrafiken skall värnas kan även konflikt uppstå med utrymme för fritidsbåtar.

Saltholmen - Långedrags kvaliteter ligger till stor del i att det länge funnits många och attraktiva havsanknutna verksamheter som fungerat tillsammans. Idag finns det många och starka aktörer som delvis drar åt olika håll. Konkurrensen om ytor gör att verksamheter har svårt att fungera rationellt och upprätthålla önskad service gentemot bl.a. skärgårdsresenärer och båtägare. Skärgårdstrfiken innebär således kvaliteter som medför konflikter. Konkurrensen om de beränsade ytor som finns gör att fortsatt utveckling utifrån dagens förhållande inte är möjlig.

Alternativa förslag till trafik till Södra Skärgården
Med utgångspunkt från de problem som identifierats och de önskemål om förbättringar av trafiken som resenärerna framfört har åtta alternativa lösningar studerats. Alternativ 1,5,6,7 och 8 är utformade för att i första hand lösa olika önskemål från resenärer och alternativ 2,3 och 4 skall bidra till att minska belastningen vid Saltholmen.

1. Utökning av befintlig trafikering till regelbunden timmestrafik.

2. Överflyttning av del av sommartrafiken från Saltholmen till Fiskebäck.

3. Båttrafik till city sommartid.

4. Båttrafik till city året runt.

5. Koncentration av trafiken till de större bryggorna och anslutningstrafik till övriga bryggor.

6. Byte till snabbare båtar för att förkorta restider och eventuellt minska behov av båtar.

7. Utökning av befintlig trafik med några kvällsturer.

8. Ny farled väster om Asperö och Köpstadsö.

Vid jämförelse av kostnader för de olika alternativen används jämförpris 1900 kr per timme om inget annat anges. Resandet bedöms vara i stort sett oförändrat under vinterhalvåret. Utökad sommartrafik bedöms kunna öka resandet. Jämförelser med dagens trafik görs även med det jämförelsepriset, även om det kan finnas möjlighet att göra mindre justeringar av dagens trafik till marginalkostnad eftersom förändringarna troligtvis kommer att genomföras först i samband med upphandling av trafiken. Utökning av kvällstrafiken kan exempelvis ske till marginalkostnad.

_____________________________________

Nästa sida "vårt framtida Långedrag"
Först:
färjebilderna (från 1998)
Därefter:
Fysisk planering. Detaljerad översiktsplan.

Till forum!