Länkar till närliggande artiklar!

Hemlösa
Sammanfattning

Beteenden
Ur debattartikel
i GP 2004 07 27

Lyckad på ytan - men förtvivlad inuti

  

.debatt

...............forum...
Business in Societycc

bakgrund

 

NYA MEDBORGARKRAFTSNÄTVERK

profilområdet Business in Societyhandelshögskolan i Göteborg

Artikel i GP 2004 08 01

De hemlösas supportrar

En företagare behöver inte bara söka lönsamhet. Han kan vara barmhärtig också. Åtminstone enligt Palmås från Handels i Göteborg.

I bakgrunden jublas det varje gång det blir mål i fotbolls-VM för hemlösa på Götaplatsen. På bänken bredvid har en liten livlig suporterskara dragit sig tillbaka med medhavda förfriskningar och Karl Palmås höjer rösten något för att nå fram med sina resonemang.

Han är nyligen anställd som projektledare för det som handelshögskolan kallar ett profilområde - Business in society. Tanken är att han ska samla ihop tankar och forskare som redan ägnar sig åt företagande med sociala förtecken. Just den här dagen börjar snart en paneldiskussion där han kallat in Johan Lönnroth, tidigare tung vänsterpartist nu representant för föreningen Vägval vänster. MP-språkröret Maria Wetterstrand, Caroline Dahlman från Timbro och Emil Senbo är också där.

Den senare är redaktör för Faktum, den tidning som säljs av de hemlösa i Göteborg och ett exempel på vad Karl Palmås menar med socialt företagande. En verksamhet som följer marknadens villkor men där den bakomvarande drivkraften inte är vinstmaximering utan att göra något för de hemlösa.

Socialt företagande bedrivs på många platser i landet, enligt Karl Palmås från Handels.
Utöver de hemlösas tidning Faktum uppger Palmås ett annat exempel på socialt företagande; en vårdcentral i västerbottniska byn Jörn som landstinget lade ner. Invånarna bildade en förening som samlade in pengar, bildade ett icke vinstutdelande aktiebolag som anställde läkare och annan personal och driver verksamheten vidare.

"Intressant för Göteborg"
-Det är ett särskilt intressant exempel för just Göteborg där flera vårdcentraler läggs ner nu, säger Karl Palmås. Kanske kan de boende i exempelvis Majorna göra något liknande.

Han fick upp ögonen för det sociala företagandet i början av sina studier vid London School of Economics. Storbritannien upplevde något av ett bakslag efter Thatcherårens radikala privatiseringsvåg.

Bland annat bolagiseringen efter att man gjort sig av med mer än halva personalen, varpå säkerheten blev katastrofalt dålig med tågolyckor som följd.

Vinstintresset gick före
-Vinstintresset hade liksom gått före något som vi kan kalla det allmänna intresset och kommunikationsministern såg till att staten kölpte tillbaka aktierna i bolaget. Det ombildades så att det nu drivs av en styrelse med representanter för olika organistationer och allmänheten.

Knappast barmhärtighet
Karl Palmås skrev en artikel om saken i tidningen New Stateman. Tänkte att han skulle göra samma sak för någon svensk tidning, men det hela slutade med att han kom i kontakt med ett förlag och skrev en hel bok kallad Den barmhärtiga entreprenören.

Boktiteln är ett tydligt exempel på ord vi vanligtvis sällan sätter samman. Entreprenören associeras med effektivitet och nytta men knappast med barmhärtighet.

-Jag är just intresserad av detta. Kategoriseringarna som vi vanligtvis gör håller inte riktigt. Jag vill problematisera runt det där och man kan ställa frågan var politiken finns i dagens samhälle - den är ju inte begränsad bara till den politiska apparaten.

vill ersätta offentliga sektorn
Men det politiska etablissemanget börjar också intressera sig för socialt företagande - från vänster till höger.

-Det känns som att många vill göra begreppet till sitt. Frågan är vad man fyller det med. Tidigare
Muf-ordföranden Tove Lifvendahl skriver på en bok om det och hon kommer väl att säga att man kan montera ned den offentliga sektorn och ersätta med sociaa företag, medan en sån som Johan Lönnroth närmar sig det från ett annat håll och vill sätta in det i vad han kallar frihetlig socialism.

Jonas Bergroth

Synpunkter!...Inlägg!

Första sidan! Forum!